Salmun tilan historia


Eeva-Maria Salmu ( s. 1832 ) ja IIsakki Salmu ( s. 1831 ) asuivat aluksi Rahjassa kolme vuotta, jonka jälkeen ostivat Salmun tilan Kalajoen Etelänkylästä. Tila ei ollut kovin suuri, mutta vahvavoimaisella Iisakilla ja hänen puolisollaan Eeva-Marialla oli innostunut raivaajahenki niin, että tilan pellot alkoivat ajan saatossa levetä. Salmulla voitiin pitää toistakymmenpäinen karja ja tallissa pitää neljää hevosta. Uusi kookas päärakennuskin nousi pystyyn omin voimin vanhan pienemmän rinnalle, lukuisan lapsijoukon kasvaessa elintilaa kun tarvittiin lisää. Salmulla oli menty eteenpäin kovalla työllä ja sisulla, vaikka noina aikoina Kalajoellakin oli valinnut monia katovuosia ja jopa nälänhätä. Pahimpina nälkävuosina Salmujenkin oli ollut pantava leipään puolet "petäjäistä". Raskaan päivätyön tehnyt suuren perheen äiti, Eeva-Maria kuoli jo 60-vuotiaana ja sai lepopaikan Kalajoen uudella hautausmaalla. Puolisonsa Iisakki eli 78-vuotiaaksi ja saatettiin lepoon vanhalle hautausmaalle siitä syystä, että korkea pohjavesi oli aiheuttanut hautauskiellon uudella hautausmaalla.

Eeva-Marian ja IIsakin yksi pojista, Juho Salmu (s. 1861 ) jatkoi tilaa puolisonsa Liisa Salmun( s. 1877 ) kanssa.
Juhon ja Liisan poika Eero Salmu (s. 1914 ) jatkoi tilaa puolisonsa Fanni Salmun (s.1913 ) kanssa.Eeron ja Fannin poika Markku Salmu ( s.1946) ja hänen puolisonsa Laina Annikki Salmu (s.1946)jatkaa Markun kotitilan viljelyä Kalajoella 1974 alkaen. Pariskunta aloitti Salmun maatilamatkailu yrityksen liitännäiselinkeinona vuonna 1994.Mökeistä Punainen tupa oli Markun sisaren perheen mökki, jonka Markku osti ja peruskorjasi nykyaikaiseksi. Markkinoinnin kalleuden vuoksi rakennettiin toinen mökki Punatulkku , joka valmistui keväällä 1997. Mökit sijaitsevat maatilan läheisyydessä omassa rauhassaan. Koska kysyntää oli yli tarjonnan, tehtiin vielä kolmas mökki Kivitasku jokirantaan 2004. Mökeillä oli aluksi käyttöä vain kesäisin, mutta nyt jo ympäri vuoden.NYKYPÄIVÄ

Maatilamatkailu ja maitotila siirtyi Markun ja Annikin pojalle Seppo Salmulle sukupolvenvaihdoksella vuonna 2006.
Sepon aikana mökkien määrä on kaksinkertaistunut. Ensimmäisenä tuli Koskela mökki, maa kauppojen yhteydessä vuonna 2013 purkukuntoisena joka remontoitiin vanhaa kunnioittaen.
Seuraavaksi hankittiin Laitila , jota pääsääntöisesti vuokrataan pidemmiksi ajoiksi kerrallaan. Etelänkylän mökkien lisäksi yksi ostettiin Letolta vuonna 2019.Jokirannassa sijaitsee rantasauna , joka yhteisomistuksessa sepon vanhempien kanssa. Rantasauna on mökkiläisten yhteiskäytössä kesäisin.
Päärakennus on rakennettu vuonna 1970. Tasakatosta harjakatoksi muutettu 2008.
Peruskorjaus 2015
Sepon vaimo Petra Salmu osallistuu matkailun ja maatilan hoitoon lasten hoidon ohella.
Petran Media-Assistentti tutkinnosta on hyötyä yrityksen mainonnassa ym.

Tavoitteena on tarjota majoitusta rauhallisessa maalaismaisemassa ja kehittää toimintaa jatkuvasti.Tulevaisuuden haaveemme on jossakin kohtaa luopua karjasta ja keskittyä pääsäntöisesti mökkeihin ja ehkäpä hankkia yksi mökki lisää.
Reilu 150 vuotta tilalla lehmät olleet ja 11.1.2023 koitti päivä, jolloin Salmun tilalta poistui karja. Paljon on tässä ajassa tapahtunut.
Nyt maatalous toiminta on kuitenkin kokonaan historiaa.
Salmun maatilamatkailu jatkaa toimintaansa entiseen malliin. Tulevaisuudessa pyrimme laajentamaan/kehittämään toimintaa lisäämällä majoitus kapasiteettiä ja tarjoamalla laajempia palveluita.